Táv Kaptármérleg és pontosság

Mire kellett figyelni a BeeBox táv kaptármérleg fejlesztésekor?

· BeeBox,Kaptármérleg

Amikor az első verzióját építettük a kaptármérlegnek, először négy ponton mérő mérőcellákat próbáltunk ki. Ahogy haladtak előre a tesztek, egyre bizonytalanabbak lettek a mérések vele. Miközben pakoltuk a teszt tömegeket a mérlegre, rá kellett jönnünk: az egyik mérőcellára azaz a mérleg egyik sarkára - több tömeget tehettünk, mint a megengedett. Miközben a méhész pakolja a kaptárakat, ez bizony előfordulhat. Így ezt a megoldást elhagytuk.

A voksunkat az egy ponton mérő mérlegcella mellett tettük le. Ennek több oka is van. Ezeknek az eszközöknek sokkal nagyobb a teherbírása, 150 [kg] - 200 [kg] közti terhelést is kibírnak üzemszerűen. Bár tudjuk hogy egy kaptár (a méhészek száméra sajnos) sosem lesz 150 [kg], de fontos hogy ne mehessenek tönkre ha véletlen nagyobb terhelés éri őket. A fő tervezési irányelv ugyanis, hogy az eszközeink mindenképpen kell hogy működjenek.

Olcsóbb vagy drágább mérőcella kérdése. Többféle gyártmány közt lehet válogatni így mi is több mérőeszközt kipróbáltunk amikor a kaptármérleget terveztük. Meglepően nagy árkülönbségek is vannak gyártótól függően. Minimális különbségeket mi is találtunk a pontosságot tekintve, de a kérdés: mire való a kaptármérleg? Milyen környezetben lesz használva? Nos egy kaptárra rá tud esni egy falevél, víz, rátesz a méhész egy követ hogy jelezze, erre rá kell nézni és így tovább. Ráadásul ha vándorol a méhész, nem tudja mindig sík felületre tenni a kaptármérleget, megfújhatja a szél mérés közben. Ezek mind torzítják a mérés eredményét.

Akkor mégis miért mérünk kaptártömeget?

A mérés értelme a trend! A méhész számra a fontos kérdés hogy

  • Beindult a hordás?
  • Erős a család?
  • Elrajzott a család fele?

Ezeket viszont feltétlen ki kell tudnia olvasni a méhésznek a kaptártömeg trendvonalról. Nem egy SMS-ből :) Ehhez megfelelő pontosságú mérést kell csatolni. Ami a méhész számára fontos az a 0,5 kilós pontosság. Ebbe már nem szólnak bele a fent említettek. Ha nagyon figyelni akarjuk a részleteket, a 0,1 [kg] is érdekes lehet. Ennél pontosabb adatokat is ki lehet olvasni a mérlegből, de egy kültéri mérésen, amit nem felügyelünk, annyi tényező szólhat bele a mérésbe hogy nem érdemes nagy fontosságot tulajdonítani neki.

Hány kaptárat mérjünk egy kaptármérleggel?

Mi egyértelműen azt mondjuk hogy egyet. Ez a rendszerünk kialakításából is fakad. Mi alapvetően a kaptárak életét és azok kezelését akarjuk megkönnyíteni a méhészeknek. Így a rendszerben minden egyes kaptár megjelenhet, amelyhez - ha van hozzá társítva BeeBox mérőeszköz, például egy  BeeBox távkaptármérleg.

Jelenti ez azt hogy lesz másmilyen BeeBox mérőeszköz is?

Igen

Összefoglalva

Az ideális méhészeti kaptármérleg

  • Üzembiztos
  • Nehezen tönkretehető
  • Nagy teherbírású

Mi így alakítottuk ki a kaptármérlegünk mérési képességeit.

Érdekel a BeeBox Táv kaptármérleg? Nézz rá a termékre, és keress fel minket a részletekért!