WiFi, Mobil internet vagy NB IoT kapcsolat?

A BeeBox táv kaptármérleg kialakítása

· BeeBox,Kaptármérleg,Hogyan készült

Amikor fejlesztünk, több alternatíva közül kell választanunk… Mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya. Egyik sem jó vagy rossz. Most egy kis betekintést nyújtok abba, miért is tudja a #BeeBox_Smarthive eszközei azt, amit.

Mobilnet VS. WiFi VS. NB Iot

Azaz Miért van GSM az eszközünkben? 

Az első BeeBox kaptármérlegeket WiFi-vel szereltük csak és kizárólag. Így a fejlesztéssel gyorsan haladtunk. Jöttek a különböző változatok. Először a 4 pontos mérleg, majd az egy pontos.

Amikor a tesztelés a kihelyezéshez közel ért, elkezdtük a méhészeket kérdezgetni, van-e WiFijük a méhesben? - Nincs. Kiderült hogy a WiFi hálózatot is nekünk kell kialakítani. Ekkor elkezdtük tesztjeinket egy kutatóintézetben is, ahol elvileg volt internet és WiFi. Az adatok a mérlegekből ellenben csak egy ideig jöttek. Valaki elállította az internetet.

Rá kellett jönnünk, hogy ha nekünk problémát jelent egy WiFi rendszerre csatlakozni, akkor a méhészektől sem várhatjuk el hogy ezt a beállítást igazgassák. Kell a saját adatkapcsolat az eszközökhöz. A mérések bármennyire is részletesek, ha nem érkeznek meg a méhészhez, nem számítanak. Így vetettük el a csak WiFi csatlakozással rendelkező BeeBox mérleget.

2G, 3G, 4G vagy NB IoT?

A BeeBox_smarthive is egy úgynevezett szenzorhálózat. Így kecsegtető alternatíva volt a “jövő hálózata” az NB IoT. Elvileg ez a hálózat alacsony fogyasztású, nagy hatótávolságú, sőt, még olcsó is! Nagyon ígéretes technológia! Biztosan sok cég fogja sikerrel használni.  De… Sajnos nincs még elég fejlesztési tapasztalat vele. Sem a saját eszközeink fejlesztéséhez szükséges támogatást nem találtuk meg a szakirodalomban, sem a mobil szolgáltatók nem voltak még igazán tapasztaltak.

Lefedettség

Az NB IoT még nem fedi le teljesen az országot, sok a fehér folt a térképen. Ez 1-2 év múlva biztosan meg lesz oldva. A mi vevőinknek ellenben most kell adat a méhesükből. Így mi a kipróbált 2G GSM hálózat mellett tettük le a voksunkat. Jól hangzik a modern technológia, de az adatküldésnek stabilnak kell lennie.

SIM Kártya

Van azzal gond ha egy eszközben van SIM kártya? Ha egy mobilszolgáltató SIM kártyáját tesszük bele eszközünkbe, ráadásul nincs a kártyán PIN kód, akkor igenis lehet baj. Ráadásul a lefedettség csak az egyik szolgáltató lefedettségét jelenti. Arról nem is beszélve hogy a bolti előfizetések sokkal több mindent tartalmaznak mint amire szükség van - így drágábbak.

Összefoglalva

Az ideális méhészeti kaptármérleg adatkapcsolata:

  • Stabil
  • Kipróbált
  • Egész országot lefedő
  • Országhatárokon átívelő

A BeeBox táv kaptármérleg adatkapcsolata így lett kialakítva.

Érdekel a BeeBox Táv kaptármérleg? Nézz rá a termékre, és keress fel minket a részletekért!