Elem Akkumulátor vagy Napelem

Mivel működjön egy Táv kaptármérleg?

Fejlesztés közben felmerült egy méhésztől, hogy neki egyszerű és gyors megoldásra van szüksége. Ő nem akar bajlódni a kaptármérleg üzemeltetésével. Legyen elemes, belefáradt az akkumulátorok töltögetésébe.

Elemes kaptármérleg?

Emiatt a - bár legjobb szándékú - tanács miatt mi eltöltöttünk 2 hónapot egy ceruza elemes táv kaptármérleg elektronika kifejlesztésével.

Végül egy teszt mérleg csoportot kihelyeztünk egy méhészhez, ahol meg szerettük volna nézni hogy a méhész hogyan viszonyul a kaptármérlegeinkhez. Be kell hogy lássuk, nem úgy, ahogy gondoltuk. Amelyeket napelemmel szereltünk, boldogan használt. Ellenben amelyiket havonta egyszer fel kellett volna tölteni, azt nem töltötte fel. Pont túl sok odafigyelés lett volna. Így mi elhagytuk a ceruzaelem ötletét.

Csak akkumulátor?

Az biztos sok előnnyel jár, hogy egy nagy akkumulátor használata a méhészetben. De a hátránya is pont ez. Egy nagy akkumulátor nehéz, és valljuk be, célpontja lehet egy támadásnak. Ezen felül lemerül. Szépen lassan, de biztosan. Nem elvárható a méhésztől hogy állandóan töltögesse az akkumulátorokat. Mégha 2-3 hónapot ki is bír egy ilyen akkumulátor, akkor is vesződség felügyelni, hogy rendben fel legyen töltve.

Napelem!

Mi úgy látjuk hogy az a méhészeti táv kaptármérleg lesz használható, amit évente csak egyszer kell tölteni, vagy egyszer sem. Napelemmel szerelve a táv kaptármérleg gyakorlatilag folyamatosan tud üzemelni. A mai modern napelemek pedig meglepően jól fel tudják tölteni a modern akkumulátorokat. 

Mi sok tervezési munkát és tesztet végeztünk azért, hogy az elektronika a lehető legkevesebb áramot fogyassza. Így bőven elüzemel a rendszerünk éveken át. Arról nem is beszélve, hogy a napelem környezetbarát. Nem kell ceruzaelemeket cserélgetni, újrahasznosítással vesződni - már ha a felhasználó vesződik vele.

Összefoglalva

Egy táv kaptármérleg akkor jó ha nem feladatot ad a méhésznek, hanem megoldást egy problémára. A napelemet:

  • Nem kell töltöget
  • Nem kell cserélgetni
  • A kaptármérleg folyamatos méréseket fog tudni küldeni
  • Környezetbarát

Érdekel a BeeBox Táv kaptármérleg? Nézz rá a termékre, és keress fel minket a részletekért!